היום כולם מדברים על "אימון פוקניונאלי" … מה זה??

במקור  מטרת האימון הנה להפעיל את הגוף בהתאמה למטלות גופניות שונות השכיחות לביצוע בחיי היומיום. חשוב לציין שככול שבסיס עליו מתבצעת הפעילות מקובע פחות יידרשו השרירים המייצבים לפעול יותר. הבסיסים עליהם מתבצעת הפעילות כה שונים האחד מהשני כך שבהתאם מספר השרירים המעורבים בפעילות, מידת האינטנסיביות הנדרשת מהם, משך הפעילות המתבצע ועוד שונים זה מזה. בסוג אימון זה מקובל במיוחד להפעיל מספר גדול של שרירים, מכיוון שגם בתנועות יומיומיות וכן גם ספורטיביות במקרים רבים מפעילים מספר רב יחסית של שרירים ולא שריר אחד  בודד . בנוסף, התנועות במהלך האימון מתבצעות בדרך-כלל במספר מישורים , כיוון שגם תנועות הגוף שלנו בחיי היום-יום אינן מתבצעות רק במישור אחד כי אם בשילוב של מספר מישורי תנועה (כיפוף או יישור בשילוב עם סיבוב,לדוגמא)

בשנים האחרונות עלתה הפופולאריות של אימון זה במיוחד בשל השיפור המהותי ביכולות המתאמנים המתמידים בביצוע התרגילים השונים והמיוחדים האופיניים לסוג אימון זה.
 
אילו מטרות עונה אימון פונקציונאלי? למה זה חשוב? האם לסוגי אוכלוסייה מסויימת הוא משמעותי יותר מאשר לאוכלוסייה אחרת?

האימון הפונקציונאלי מתבצע, כאמור, על בסיסים לא יציבים ומטרותיו העיקריות הן שיפור שיווי המשקל, הקואורדינציה, חיזוק השרירים העמוקים שלהם נודעת חשיבות רבה בקיבוע המפרקים (שרירים אלה מכונים: "מייצבים").
 
ממחקרים רבים שנעשו בתחום בשנים האחרונות עולה שחיזוק שרירים עמוקים-מייצבים מסייע בביצוע תנועות יומיומיות כמו: הטלת שתן ועוד והן ספורטיביות באופן מדויק יותר, מפחית פציעות פוטנציאליות (שכיח אצל ספורטאים), מסייע בשיפור התפקוד אצל קשישים, חשוב לחזקם אצל נשים בהיריון ולאחר לידה, מקצר תהליכי שיקום מפציעה, מתאים להפעלת ילדים ומתבגרים, משפר את התנועתיות היומיומית אצל אדם כבד משקל ועוד.

מטרת האימון הפונקציונאלי אינה פיתוח מסת שרירים או הכנה לתחרות פיתוח גוף. במקור הנה חלק מתפיסה המקובלת היום שמטרתה שיפור המצב הבריאותי, העלאת איכות חיים והויטאליות הגופנית והנפשית. מספר המתאמנים הפוקדים כיום את מועדוני הכושר שלהם מטרה זו – נמצא בעלייה תלולה.

גיוס השרירים המייצבים מצריך כיווצם בתחילת המאמץ, במהלכו ורק בסופו משחררים. הדבר חשוב על מנת למנוע פגיעות ברקמות רבות כגון: רצועות, גידים ועוד. חשוב לדעת שהפעלה של שרירים אלה באופן זה כלל לא פשוט ומצריך תירגול ומיומנות לא מעטים.
מידת ההתחזקות של השרירים המייצבים ולהיפך – המידה בה הם נחלשים אינה זהה לשרירים התנועתיים. השרירים התנועתיים מתחזקים מהר וכשמפסיקים להתאמן (או שמפחיתים את אינטנסיביות האימון) – הם נחלשים במהרה. השרירים המיצבים בדיוק להיפך. כשמדובר בשרירים המייצבים – המצב הפוך. הם מתחזקים באיטיות כנגד עומס מתאים, אך כשאין עומס מתאים הם ייחלשו, אך באיטיות.

האם האימון הפונקציונאלי מתאים לכולם? למי לא?
ברמה העקרונית, האימון הפונקציונאלי טומן בחובו יתרונות רבים ומגוונים ועל כן עשוי לתרום לכל אדם. עם זאת, חשוב לציין כי אימון לא נכון (קרי, תוך הימנעות משמירה והקפדה על מספר עקרונות מנחים) עלול לגרום גם לנזקים, כפי שכל פעילות גופנית שאינה מושכלת עלולה להזיק. החשיבות העליונה היא בהתאמת האימון והתרגילים למתאמן, תוך התחשבות בגורמים אנטומיים (מבנה הגוף וכו'), גורמים פיזיולוגיים (רמת הכושר, זריזות וכו'), גורמים תפקודיים (ניסיון קודם, עיסוק ושגרת חיים יום-יומית) ומעל לכל- בעיות ספציפיות או כאבים מהם סובל או סבל בעבר המתאמן.

לסיכום, חיזוק השרירים המייצבים חשוב לכל סוגי האוכלוסייה, אך חשוב במיוחד לשים לב ל:מינון הפעילות, סוג המיכשור עימו נעשה שימוש, הבעיות הרפואיות, מטרות המתאמן, הזמן המוקדש לאימון, גיל, רמת הכושר ההתחלתית, סוג העבודה ('יושבנית' או פעילה) ואופן השימוש בגוף ביום יום (מחוץ לאימון: אופן הישיבה מול מחשב, העמידה וכדומה), העלאה הדרגתית ברמת הקושי של התרגילים ובסוג המיכשור עימו נעשה שימוש (חשוב במיוחד) ועוד.